Eviran elintarvikelainsäädännön tietoiskuja webinaareissa lokakuussa

Eviran pk-neuvontahanke esittelee webinaareissa, mitä pitää ottaa huomioon, kun perustaa elintarvikeyrityksen, ravintolan tai lihalaitoksen.

Webinaarit pidetään kolmena päivänä lokakuussa:

Webinaarin esitys on noin puoli tuntia ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille ja kommenteille. Webinaari toteutetaan Adobe Connect Pro-ohjelmalla (toimii nettiselaimen kautta) ja se tallennetaan, joten se on katsottavissa myös jälkikäteen.

Eviran pk-neuvonnan kehittämishanke on käynnistänyt erityisesti pk-yrittäjille suunnatun neuvonnallisen kiertueen liittyen elintarvikelainsäädäntöön ks. lisää täältä. Tavoitteena on lisätä ja välittää tietoa elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta. Webinaarit liittyvät samaan asiakokonaisuuteen.

Suurimmat asiakokonaisuudet ovat

 • yrityksen perustamiseen liittyvät yleiset kysymykset
 • ravintolan perustaminen
 • lihalaitoksen perustaminen
 • elintarvikkeiden käsitteleminen ja myynnin aloittaminen maatilalla

Työ on edennyt erityisesti yrityksen perustamiseen liittyen ja myös sähköistä, valmista materiaalia on. Lisätietoja https://www.evira.fi/pkneuvonta/yrityksenperustaminen

 

Lauantaina 16.9. vietettiin valtakunnallista koko perheen Osta tilalta -päivää

Tapatumassa oli mukana ennätysmäärä tiloja. Kuluttajilla oli mahdollisuus vierailla yli 200 maatilalla ja ruoantuottajalla ympäri Suomea. Monipuolinen kohdetarjonta teki päivästä ainutlaatuisen. Mukana oli myös paljon tiloja, jotka eivät tavallisesti myy tuotteitaan suoraan asiakkaille.

Pohjois-Savon ProAgrian Marja Niskasen mukaan maakunnassa tilat olivat tyytyväisiä päivän kävijämääriin ja myynti oli hyvä.

Myös pirkanmaalaisen Yrjölän marjatilan Tiina Harrinkari iloitsi, että väkeä oli ollut liikkeellä hiukan normaalia enemmän.

– Syksy on siitä mukava aika tällaiselle, että sadonkorjuu on täydessä vauhdissa ja on monenmoista tarjolla. Suoramyynnin lisäksi heillä tarjottiin omenamehun puristusnäytöksiä, maissinpaahtoa ja tiluskierroksia. Lähes kaikki tilat tiedottivat tapahtumasta Facebookissa ja lisäksi noin puolet omilla nettisivuillaan.

Varsinais-Suomessa Sauvossa tiloille poikennut Johanna Mattila kertoi väkeä olleen hyvin liikkeellä, ja sää oli suosinut. Kamparsin luomutilalla yrittäjä Jaana Elolla oli tilapuodissaan myynnissä maakunnan muidenkin tuottajien tuotteita.

– Toivon että päivä houkuttelee myös kaupunkilaisia lähtemään maalle, Elo mietti. Tänä vuonna puolet tiloista teki yhteistyötä toisen tilojen kanssa esimerkiksi tiedottamalla alueen tiloista yhdessä tai koontumalla samalle tilalle.

Kivimäen tilalla Osta tilalta! -päivä, Seinäjoki

Järjestäjät jo suunnittelevat seuraavaa ostatilalta.fi -tapahtumaa. Sivuston hakutoimintoja ja materiaalipankkia kehitetään entistä sujuvammiksi ja medianäkyvyyttä lisätään entisestä. Ainakin Kouvolasta ja Pirkanmaalta saatiin lupaavia esimerkkejä bussiretkien suosiosta.

Tapahtuma sai alkunsa kaksi vuotta sitten. Esikuvana ovat olleet niin Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat kuin Satakunnan omat Osta tilalta -tapahtumat. Osta tilalta -päivän järjestelyissä mukana olleet tahot ovat tuumineet, että maatiloilta pitää nähdä ruokapöytään ja ruokapöydistä maatiloille. Osta tilalta -päivän perusajatus kiteytyykin tuottajan ja kuluttajan kohtaamiseen, jossa parhaimmillaan keskitytään ostosten ja rahan lisäksi vuorovaikutukseen ja luottamuksen rakentamiseen.

Teksti: Leena Arjanne

 

Uusi yhdistys on perustettu: Artesaaniruoka Suomessa ry

Haluatko olla mukana edistämässä suomalaista artesaaniruokaa?

Vastaperustettu Suomen artesaaniruokayhdistys toimii jo vakiintuneiden ruoka-artesaanien etujärjestönä ja kaikkien artesaaniruoasta kiinnostuneiden yhdyslinkkinä. Suuri osa ruoka-artesaaneja tukevasta toiminnasta on tänä päivänä hankepohjaista ja sen takia on ilmennyt selkeä tarve luoda pysyvä foorumi ruoka-artesaaneille. Toivotamme ruoka-artesaaneja koko Suomesta tervetulleiksi mukaan toimintaan!

http://www.mathantverkarna.fi/?lang=fi

Lehdistötiedote

Lisätietoja:

Mats Nurmio, Artesaaniruoka ry, puheenjohtaja
mats.nurmio@kimitoon.fi
puh.0400 539 179

Katja Bonnevier, Artesaaniruoka Suomessa ry, sihteeri
katja.Bonnevier@pargas.fi;
puh.040 356 2655

Hanki oman maan maistuvat herkut Osta tilalta!-päivänä

Tulevana lauantaina 16.9. toisen kerran järjestettävään valtakunnalliseen Osta tilalta! -päivään osallistuu yli 180 maatilaa ja ruoantuottajaa ympäri Suomea.

Kiinnostus lähellä tuotettua ruokaa kohtaa näyttää yhä kasvavan. Kuluttajat arvostavat läpinäkyvää ja lyhyttä ruokaketjua. Moni haluaa paitsi tietää ruoan alkuperän, myös tuntea tuotannon vaiheet ja varmistua tuotteen tuoreudesta. Lähiruoka on myös yksi maamme ruokapolitiikan kärjistä*.

Valtaosa Suomen elintarvikeyrityksistä on pienyrityksiä. Lukumääräisesti niitä on noin 3000 (2014**). Pienelintarvikeyritysten vahvuuksia ovat paikallisuus ja omaleimaiset korkealaatuiset tuotteet. Tuotteisiin ja tuotantoon liitetään positiivisia mielikuvia, jotka johtuvat tuotannon läheisyydestä ja tuoreudesta. Ne antavat lähiruualle kasvot.

Osta tilalta! -päivä mahdollistaa ruoantuottajien ja kuluttajien kohtaamisen, ja on yhdenlainen tapa juhlia kotimaista ruoantuotantoa. Tapahtuman tavoite on kutsua ihmiset maaseudulle näkemään ja kokemaan mistä ruoka tulee, sekä ostamaan tuoreita raaka-aineita ja suoraan tuottajilta. Tuoreiden ruokaostosten lisäksi monella tilalla kävijät voivat tutustua muun muassa tilan historiaan, tuotantomenetelmiin, koneisiin, eläimiin ja maistaa korkealaatuisia käsityön leimaamia tuotteita.

Tapahtumassa 16.9. mukana olevat tilat, kotipuutarhat ja maatilamatkailuyritykset löytyvät sivustolta ostatilalta.fi. Mukaan on ilmoittautunut jo yli 180 maatilaa ja ruoantuottajaa ympäri Suomea. Tiloille ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan niille voi saapua tilojen sivustolla ilmoittamina aukioloaikoina.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuma näkyy tunnuksilla #ostatilalta ja #kopavbonden. Tiloilla koettuja elämyksiä pääsee jakamaan myös osallistumalla #elämystilalla -kuvakilpailuun. Lisätietoja osoitteesta ostatilalta.fi/kuvakilpailu.

Instagramissa @marttailu @marthaforbundet neuvoo valmistamaan ruokaa oudoimmistakin ostoksista.

Tervetuloa mukaan, tiloilla tavataan!

Lisätietoja:
Leena Arjanne, Lähiruoan koordinaatiohanke
p. +358 50 357 9204, leena.arjanne@utu.fi

#ostatilalta, #kopavbonden

#elämystilalla –kuvakilpailu 15.-24.9.2017

Facebookissa @ostatilalta Osta tilaltal! Köp av Bonden! 16.9.2017

Instagramissa @marttailu @marthaforbundet neuvoo valmistamaan ruokaa oudoimmistakin ostoksista.

*Maa- ja metsätalousministeriössä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa valmisteltu Lähiruokaohjelma hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä 16.5.2013.

**RuokaSuomi-tilasto 2014: www.aitojamakuja.fi/tilastot.php

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

 

Ravintola Olon Creative Kitchenin klassikkomenu Matka voitti Hungry for Finland kansallisen ruokamatkailukilpailun 2017

Kilpailuun osallistui 73 korkeatasoista ehdokasta. Raati totesi, että tänä vuonna juomakulttuuri oli vahvasti edustettuna. Palkinnot jakoivat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä TEMin matkailun vuosiseminaarissa 6.9.

– Matka on taitavasti toteutettu vuorovaikutteinen elämys, jossa yhdistyvät innovatiivinen toteutus, visuaalisuus ja erinomaiset maut – jokainen yksityiskohta on mietitty, raati kiteytti voittajan vahvuuksia. Sen ansioksi nähtiin myös toimiva palvelupolku.

Olon perustajiin kuuluvat Pekka Terävä kuvaili Olon ainutkertaisen luovuuden kumpuavan läheisestä vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. Ravintola suosii sesongin mukaisia mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita ja tuottajia, joilla on tietty toimitusvarmuus. – Odotan malttamattomana tuoreen mädin sesonkia, kertoi Luova johtaja ja ravintoloitsija Jari Vesivalo. Ravintoloitsija ja toimitusjohtaja Katja Henttunen nosti yhdeksi suosikkiraaka-aineekseen varhaisperunan.

Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa. Palkinnot saivat:

 • Hotelli Punkaharju: sienet ja yrtit
 • Fiskarsissa artesaanijuomatuottajien opastettu kierros: Fiskarsin panimo, Kuura Cider ja Ägräs Distillery ja
 • Skördefesten: vuosittaiset sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla.

Kunniamaininnat saivat

 • SMAKU, porvoolaisten ravintoloiden yhteinen ruoan ja juoman elämyksellinen makumatka opastettuna kävelykierroksena.
 • Studioravintola Tundra, Kuusamo: villiruoka ja villiyrttejä keittiömestari-keraamikon käsityönä.

Kilpailussa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä.

Lisätietoja voittajista:

http://olo-ravintola.fi/creative-kitchen/

http://hotellipunkaharju.fi/tapahtumat/

http://www.agrasdistillery.com/the-distillery-tap-room/

http://www.skordefest.ax/etusivu/

SMAKU Porvoo Facebookissa

www.tundra.fi

Hungry for Finland-ruokamatkailukilpailu

Ruokamatkailukilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haetaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista ja etsiä ruokamatkailun kärkituotteita. Lisätietoja http://www.hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu.

Eviran neuvontakiertue käynnistyy syksyllä 2017

Eviran pk-neuvonnan kehittämishanke käynnistää erityisesti pk-yrittäjille suunnatun neuvonnallisen kiertueen liittyen elintarvikelainsäädäntöön. Tavoitteena on lisätä ja välittää tietoa elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta.

Suurimmat asiakokonaisuudet ovat

 • yrityksen perustamiseen liittyvät yleiset kysymykset
 • ravintolan perustaminen
 • lihalaitoksen perustaminen
 • elintarvikkeiden käsitteleminen ja myynnin aloittaminen maatilalla

Työ on edennyt erityisesti yrityksen perustamiseen liittyen ja myös sähköistä, valmista materiaalia on. Lisätietoja https://www.evira.fi/pkneuvonta/yrityksenperustaminen

Eviran pk-neuvontahanke (www.evira.fi/pkneuvonta) järjestää yhdessä alueellisten kehittämishankkeiden kanssa tiedon levittämiseksi alueellisia tilaisuuksia, joihin toivotaan erityisesti mukaan pk-yrityksiä, aloittavia yrityksiä ja elintarvikealan paikallisia valvontaviranomaisia. Tilaisuuksissa esitellään myös niitä toimenpiteitä, joita on tehty elintarviketoiminnan helpottamiseksi.

Vuoden 2017 tilaisuudet:

Lisätietoja on tulossa myöhemmin edellä mainittuihin päiviin liittyen. Vuonna 2018 järjestetään lisää elintarvikeyritysten toimintaan liittyviä neuvontatilaisuuksia ja työpajoja. Näistä on saatavilla tarkempia tietoja myöhemmin tänä vuonna.

Valtakunnallinen hävikkiviikko haastaa ruokahävikin vähentämiseen

Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2017 – osallistu sinäkin!

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa talouden lisäksi ympäristöä.  Syyskuussa vietettävän hävikkiviikon tarkoitus on kannustaa ruuantuottajia, yrityksiä, kauppoja, ravintoloita ja kuluttajia miettimään keinoja tahallisen ruokahävikin vähentämiseen. Suomessa kotitaloudet ovat merkittävin syömäkelpoisen ruuan poisheittäjä. Hävikkiviikko näkyy vaikuttamalla erityisesti kuluttajien asenteisiin ja lisäämällä tietoa ja taitoja hävikin vähentämiseen. Lähiruoan koordinaatiohanke on yksi Hävikkiviikon yhteistyökumppaneista.

Seuraa sivustolla www.havikkiviikko.fi ja somessa tunnuksella #havikkiviikko.

 

Turun yliopiston uusi verkkojulkaisu helpottaa elintarvikeyrittäjien arkea

Turun yliopiston Brahea-keskuksen tuottama uusi verkkojulkaisu http://aitojamakuja.fi/foodservice avaa ammattikeittiöiden ja tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessia ja asioita, joita pk-elintarvikeyrittäjän kannattaa ottaa huomioon ennen yhteydenottoa ostajiin.

Vastajulkaistu verkkosivusto http://aitojamakuja.fi/foodservice esittelee, millainen on uusien tuotteiden valintaprosessi ammattikeittiöissä ja tukuissa. Sivuston materiaalin pohjana on Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeen opas, joka on koostettu pääosin haastattelemalla tukkutoimijoita.

— Julkaisu on luotu helpottamaan elintarvikeyrittäjän sekä ammattikeittiön ja tukun yhteistyön aloittamista. Yrittäjän on tärkeää miettiä, mikä on oman tuotteen lisäarvo ja erityisyys verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin. Tuotteen ja yrityksen tarinaa on hyvä miettiä jo etukäteen. Nykykuluttajat ovat kiinnostuneita tarinoista tuotteiden takana, projektipäällikkö Päivi Töyli toteaa.

Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke on esitellyt eri puolilla Suomea, millaisten prosessien kautta tuotteet tulevat osaksi tukkujen valikoimia ja sitä kautta osaksi ammattikeittiöiden ruokatarjoiluja. Lisäksi elintarvikeyrittäjillä on ollut mahdollisuus tavata kerralla useampia paikallisen ja valtakunnan tason ostajia, saada palautetta ja ideoita tuotteen kehittämiseen sekä kuulla, millaisille tuotteille on kysyntää.

Sivustolla esitellään valintaprosessiin ja elintarvikeyrittäjyyteen liittyviä seikkoja erilaisten yhteistyöesimerkkien kautta sekä tekstimuodossa että videoilla. Mukana on myös kokemuksia tuotekortin käytöstä.

— On myös hyvä huomioida, että liikkeelle voi lähteä myös pienemmässä mittakaavassa, paikallisesti, jolloin tuotteet voivat olla tarjolla vain tietylle rajatulle alueelle tai asiakasryhmälle. Kaikkien osapuolien yhteinen tavoite on, että paikallisia tuotteita saataisiin tarjolle enemmän ja että erikoistuotteita haluavat asiakkaat löytäisivät omaan tarjontaansa sopivia tuotteita, Töyli kertoo.

Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä-hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja Foodservice-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry. Hanketta toteutetaan vuosina 2015–2017 ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja
Päivi Töyli
projektipäällikkö
Turun yliopiston Brahea-keskus
040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi

Tiedote pdf:nä

Suomalainen ruoka nousee estradille Pohjoismaiden suurimmilla ruokafestivaaleilla Tanskassa

Pohjois-Savo on mukana ruokafestivaaleilla.

Kuva: Tobias Frandsen, Foodproject.dk

Pohjoismaiden suurimmat Food Festival – ruokafestivaalit järjestetään Tanskassa 1.-3.9.2017.  Kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman teemallisissa työpajoissa on mukana nyt ensimmäistä kertaa suomalainen ruoka. Tapahtuma kerää vuosittain yhteen 30 000 ruoasta kiinnostusta kuluttajaa ja ruoka-alan ammattilaista.

Viisi suomalaista kokkia pakkaa parhaillaan matkalaukkujaan kaupunkilomalle Aarhusiin. Jyllannissa sijaitseva merenrantakaupunki kantaa tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta, mutta matkan pääpaino on kulttuurinähtävyyksien sijaan tällä kertaa edistää ruokamatkailua Suomeen ja hakea inspiraatiota Kuopion alueen ruokamatkailun ja -tapahtumien kehittämiseen.

Matkalaukkuihin on pakattu tuulen pitävien vaatteiden lisäksi erityisesti lähiruokaa Kuopion alueelta, sillä matka on osa ProAgrian Savon –yksikön European Region of Gastronomy – kehityshanketta.

– Tuomme tullessamme muun muassa ruisleipää, savumuikkuja, mustatorvisieniä, poroa, puikulapottuja, puolukoita, erilaisia hilloja, tyrnimarjoja, mesimarjalikööriä, kertoo kv-koordinaattori ja European Region of Gastronomy – hankevastaava Ilona Sares ProAgrian Pohjois-Savon yksiköstä.

Hieman Tamperetta asukasmäärältään suurempi Aarhusin kaupunki kantaa kuluvana vuonna harteillaan Euroopan kulttuuripääkaupungin viitan lisäksi eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustusta. Tapahtumaan odotetaankin tästä syystä tänä vuonna kaikkien aikojen kävijäennätystä. Kuopion alueelle haetaan  tunnustusta vuodelle 2020.

Suomiruoan työpajassa markkinoidaan Suomea puhtaalla suomalaisella lähiruoalla

Gastroscenen – Claus Meyer -Workshop. Kuva: Daniel Mois

FOOD Festivaalien laajasta yleisöohjelmasta vastaa kokonaisuudessaan 250 toimijaa. Osana tapahtumaa järjestetään erilaisia teemallisia ruokatyöpajoja ja yksi työpajoista esittelee suomalaista ruokaa. Työpajan vetovastuussa on viisi Kuopion alueella toimivaa kokkia.  Kokit ovat suunnitelleet menun yhteistyössä viiden ruokalajin kokonaisuudeksi.

– Alkupalaksi valmistamme savumuikkumoussea Liepuskan leipomon ruisleivällä, mustatorvisienikeittoa ja kyytipoikana maistelemme maailman parhaaksi vodkaksi tänä vuonna valittua Lignell & Piispasen Tillivodkaa, esittelee menua Bowld1nerin ravintolan keittiöpäällikkönä Kuopiossa työskentelevä Lasse Herd.

Pääruokana on luvassa poroa ja jälkiruoissa painottuvat juustot ja marjat.

– Itse ruoka ei välttämättä ole se juttu työpajassa vaan yleisesti kaikki muu ruoan ympärillä kuten vinkkien ja mielipiteiden jakaminen, kuvailee VS Ravintoloiden Catering – toiminnasta työkseen vastaava Aki Hiltunen.

Kaikille kokeille ruokatapahtumissa mukana olo on tuttua Kuopiossa järjestettävän SATOA–ruokatapahtuman kautta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Kuopiossa elokuussa 2014. Tapahtumat ovat osa RuokaSavo-hanketta. Pohjois-Savon maaseutustrategian visiona on, että Pohjois-Savo on vuonna 2020 valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta.

Food Festarit  – tapahtumaraportin toimitti Aarhusin kaupungissa asuva suomalainen viestinnän ammattilainen Marjoannika Nyman, joka on toimittanut myös Aarhusin kaupunkioppaan suomeksi.

Lisätiedot:

Food Festivaalit – Pohjoismaiden suurin ruokafestivaali Aarhusissa Tanskassa 1.-3.9.2017
Aarhusin kaupunkiopas suomeksi
SATOA – ruokatapahtuma Kuopiossa
European Region of Gastronomy – kehityshanke
RuokaSavo – hanke

Hotdog DM. Kuva: Claes bech Poulsen

 

Erityisruokavaliot teemana ERIHYVÄ Minimessuilla

Elintarvikeyrittäjä, lähde näytteilleasettajaksi ja tule tapaamaan ostajia!

Erilaiset ruokavaliotuotteet ovat voimakkaassa kasvussa. Osa kuluttajista tarvitsee niitä diagnisoidun allergian tai intoleranssin takia, mutta yhä useammat noudattavat jotain erikoisdieettiä muista syistä. Jopa 16 % suomalaisista suosii tiettyä ruokavaliota voidakseen paremmin. Nyt puhutaankin ”täsmähyvinvoinnista” eli kuluttajat räätälöivät oman yksilöllisen dieettinsä. Se voi olla gluteeniton, laktoositon, allergeenivapaa, lisäaineeton tai kasvisruokavalio.

Minimessut on BtoB -tapahtuma järjestetään Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tiloissa Helsingissä 28.9.2017 klo 9-16. Aamupäivällä Toimiiko täsmädieetti? Stand Up –koomikko Riku Suokas avaa ERIHYVÄ-hankkeen Minimessut-tapahtuman vauhdikkaalla Tomaatteja! Tomaatteja! –esityksellään. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertomassa, mistä tämähyvinnoinnissa ja erilaisissa ruokavalioissa on kysymys.

Iltapäivällä on lyhyitä tietoiskuja ja varsinainen Minimessut-näyttely, jossa yritykset, raaka-aineiden toimittajat ja muut toimijat voivat esitellä erityisruokavalioihin liittyviä tuotteitaan ja palvelujaan kaupalle, suurkeittiöille, toisille yrityksille sekä alan toimijoille. Tavoitteena on monipuolinen verkostoituminen alan toimijoiden välillä sekä erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen esitteleminen puolin ja toisin. Varaa maksuton paikkasi messuille näytteilleasettajana ja hyödynnä erinomainen tilaisuus esitellä tuotteitasi tai palveluitasi Minimessuilla! Olethan suoraan yhteydessä Eeva-Liisaan tai Juuliin (yhteystiedot www.erihyva.fi)

Tilaisuudessa valotetaan myös syitä erityisruokavalioiden kasvavaan suosioon sekä selvitetään jakelumahdollisuuksia vähittäiskaupan, suurkeittiöiden sekä suoramyynnin, verkkokaupan ja muiden myynti- ja markkinointikanavien kautta. Minimessut ovat sekä näytteilleasettajille että kävijöille maksuton mutta edellyttää rekisteröitymisen tilaisuuteen.

Tutustu tarkemmin päivän ohjelmaan ja rekisteröidy www.erihyva.fi/fi/9/19/tap/Tapahtumat/Minimessut