Aktiiviset kuluttajat perustavat kumppanuusmaatilan ja palkkaavat puutarhurin /tuottajan.

Kumppanuustila voi olla kuluttajien yhdessä perustama. Tuotannosta, työstä ja kustannusten jakamisesta sovitaan yhdessä. Alkuun joukko kuluttajia yhdessä maksaa ruoan tuottajalle ennen kasvukautta sellaisen summan rahaa, että tuottaja pystyy tuottaman heille ruokaa koko satokauden. Yleensä jäsenet myös auttavat tuottajaa talkootyötä tekemällä ja osallistumalla toimintaan. Ero tavalliseen ruoan kuluttamiseen on, että kuluttaja on sitoutunut satokauteen etukäteen ja jakaa yhdessä muiden kuluttajien kanssa ruoantuottajan riskiä. Sopimus ja yhteinen tavoite tekevät kumppanuuden.

Esimerkiksi Helsingissä Oma Pelto -konseptia pyörittää noin 200 jäsenen Herttoniemen ruokaosuuskunta. Jäsenmaksu oli vuonna 2017 450 euroa/jäsen (noin 20 euroa viikossa satokauden ajan). Sillä sai satokautena 18–21 viikkona reilusti sesongin kasviksia pelto-osuudeltaan. Osuuskunta palkkasi neljä viljelijää viljelemään Vantaalla sijaitsevaa peltoa. Osuuskunnan jäsenet auttoivat heitä talkoilla ja osallistumalla toimintaan. Herttoniemen ruokaosuuskunnan puheenjohtaja Olli Repo kertoo, että perusmalli on pysynyt saman tyyppisenä aloitusvuodesta 2011. Tosin nyt heillä on enemmän jäseniä, jakelupisteitä ja viljelijöitä kuin aloittaessa. Yksityishenkilöiden lisäksi jäseninä ovat nyt myös päiväkoti, ravintoloita ja ravintolakoulu Perho. Pellolla mm. opiskellaan, missä vaiheessa kasvua mikäkin raaka-aine on parhaimmillaan, tai minkä näköisiä ja makuisia eri kasvikset ovat. Perhon ja Oma Pellon kumppanuudesta kerrotaan esittelyvideolla: https://www.youtube.com/watch?v=zVh_jRd-sjE

Lisätietoja https://www.omapelto.fi/tietoa-meista/


^
Tämä sivusto käyttää evästeitä sekä muita tekniikoita navigoinnin apuna sekä tilastointiin. Käyttämällä ja klikkaamalla OK hyväksyt tämän.
Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and to analyse your use of our services. By clicking OK you consent to this.