Lähiruokayrittäjät organisoivat yhdessä kumppanuusmaatilan

Ruoan tuottajat voivat solmia keskenään kumppanuuden. He esimerkiksi jakavat tuotannon ja työt sekä keskittävät myynti- ja markkinointiresurssit. Tilojen kulut ja tuotot jaetaan tasan, kuten myös riskit. Tilat pystyvät myymään keskitetysti useampaa tuotetta samasta kanavasta, mikä voi houkutella asiakkaita kauempaakin ostoksille. Töiden jakaminen mahdollistaa tuottajille vapaaviikkoja ja kenties uudenlaisten toimintojen innovointia. Tässä kumppanuudessa kuluttajalla ei välttämättä ole muuta kuin ostajan rooli.

Vuodesta 2007 lähtien Hyvätuuli Highlandia on pyörittänyt kolme itsenäistä maatilaa: Nurkkalan, Honkalan ja Pohjalaisen tila. Heidän sopimusmuotonsa on yhteistyösopimus. Käytännössä vuosisuunnitelmat ja tarvikkeet on jaettu kolmeen. Vaikka paperilla suoramyyntimyymälän Y-tunnus on Nurkkalan tilan Esko Rissasen nimissä, kukin tilallinen ajattelee niin myymälää kuin kolmea tilaa suunnittelun ja tarvikehankintojen osalta. Viljelysuunnitelmissa huomioidaan mikä pelto tuottaa parhaiten millaistakin satoa. Eläimet laiduntavat samoissa laumoissa riippumatta omistajasta. Tiloilla on yhteensä 70–80 hehtaaria luonnonlaitumia, joiden monimuotoisuus ja lajistorikkaus ovat osa eläinten hyvinvointia. Hyvätuuli Highlandissa yksi kolmesta tilasta on viikon vuorollaan vastuussa arkirutiinin pyörittämisestä, yksi osallistuu tilan töihin ja kolmas pitää vapaata. Lomat pystytään järjestämään pitkin vuotta siten, että tilat lomittavat toistensa lomat. ”Kokonaisuuden hallinta on vahvuutemme, ei kuljeta silmät, korvat ja suu kiinni”, Rissanen tiivistää.

 


^
Tämä sivusto käyttää evästeitä sekä muita tekniikoita navigoinnin apuna sekä tilastointiin. Käyttämällä ja klikkaamalla OK hyväksyt tämän.
Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and to analyse your use of our services. By clicking OK you consent to this.